Tuinplant van de maand mei

Zaterdag 02 mei 2015

Grote keus

De keuze voor een bepaalde roos wordt bepaald door de plek waar de roos komt te staan, de groeiwijze en de voorkeur voor een bepaalde kleur. Er zijn struikrozen, stamrozen, bodembedekkende rozen, maar ook klimmers. Sommige rozen bloeien maar één keer, anderen bloeien de hele zomer door. Kortom, er zijn veel variabelen. Lees je goed in of laat je goed voorlichten voor je je keuze maakt.

Plaatsen

Rozen verdragen allerlei omstandigheden, maar houden het meest van vruchtbare grond en een zonnige plek. Plant rozen met kale wortels van eind najaar tot begin voorjaar. Geef ze voldoende water tot ze goed zijn aangeslagen.

Ziektes voorkomen

Je kunt rozen snoeien aan het eind van de winter/begin van het voorjaar. Vroeger snoeien is niet verstandig. De rozen worden dan gevoeliger voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen jonge uitlopers kapot vriezen bij nachtvorst. Snoei een roos altijd met een scherpe snoeischaar. Daardoor worden de snijwonden van de plant mooi glad en kunnen ziektes moeilijker binnendringen.

Om ziektes te voorkomen gebruikt Raymond van Schaik Tuinen alleen rozen die op eigen wortel staan. Dat is niet altijd zo. Rozen worden vaak op een onderstam gekweekt. Daarbij zijn oudere stammen de basis voor meerdere jonge planten. Hierdoor kunnen een groter aantal planten gekweekt worden dan bijvoorbeeld bij stekken. Groot voordeel van een roos op eigen wortel is dat de plant veel minder last heeft van genoemde ziektes. Deze zogenoemde FlowerCarpet rozen bloeien bovendien lang. Zoals de naam aangeeft zijn het wel lage rozen. Ze worden ongeveer 60 cm hoog.

Snoeiwijze

Verschillende soorten rozen worden op verschillende manieren gesnoeid. Hoe je de roos snoeit is bij een klimroos anders dan bij een stamroos of een struik. Snoei van een klimroos de zijtakjes jaarlijks op een lengte van 1 tot 2 centimeter. Laat de hoofdtakken zitten. Als een zijtak verouderd en een grijze kleur krijgt, kan je deze helemaal onderin afknippen. Een nieuw geplante klimroos hoef je echter de eerste 2 à 3 jaar niet te snoeien. De dikke hoofdtakken groeien pas aan een klimroos als deze 2 tot 3 jaar staat en een goed wortelgestel heeft kunnen vormen.

Het snoeien van de stamroos kan als volgt: snoei de takken terug tot op ongeveer 10 centimeter van de stam. Knip altijd 1 à 2 centimeter boven een ‘buitenoog’. Dat is een nog niet uitgelopen bladknop die naar buiten wijst. Dan zal de tak naar buiten groeien. Probeer het centrum van de stamroos open te houden. Takken die teveel naar binnen groeien, snoei je terug. Dan hou je een bol met takken van ongeveer gelijke lengte over.

Een struik kan je fors snoeien. De takken van grootbloemigen tot 20 à 25 centimeter boven de grond en van trosrozen 30 tot 45 centimeter boven de grond.

Bloei

Voor een betere bloei is het goed uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dan is het genieten van een weelderige plant.