Tuinplant van de maand maart

Zaterdag 04 maart 2017

Gebruik in de tuin

Azalea's kunnen op allerlei manieren worden gebruikt in de tuin. Ze voelen zich thuis in een rotstuin en de grotere typen voor de bostuin zijn perfect voor het opvrolijken van een schaduwhoek. Compactere versies zijn geschikt om in potten te kweken op het terras. Alle soorten verlangen wel zure grond.

 

Zure grond

Azalea's wensen zure grond. Zure grond heeft een lage ph-waarde. Een waarde van 7 is neutraal. Alles wat daaronder zit wordt zuur. Hoe lager hoe zuurder. Azalea's zweren bij een pH waarde van 4,5 à 5,5. Het zuurder maken van de grond is vrij lastig. Maar dat lukt met turf(strooisel), zwavel(poeder) en oude koemest (goed vergane mest). Er moet wel heel wat zuur makend materiaal worden verw erkt om kalkrijke grond te verzuren. Gaat u turf door de tuingrond mengen? Pas dan wel op. Maak de turf altijd eerst nat. Droge turf in de grond zuigt het vocht op als een spons waardoor de planten verdrogen.

Planten

Het is belangrijk azalea's ondiep te planten. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk zijn met het oppervlak van de grond. Plaats deze plantensoort als het even kan in de halfschaduw.